Ks. Janusz Sądel pracuje w Rzeszowskiej Kurii Biskupiej. Jest znawcą włoskiej kultury i sztuki. Zabytki Rzymu nie mają dla niego tajemnic, wiedzą o tym pielgrzymi, z którymi kilka razy w roku wyrusza jako przewodnik. Studiując we Włoszech, rozsmakował się też we włoskiej kuchni. Zgodził się podzielić z naszymi Czytelnikami wypróbowanymi przepisami.
Pomidorki przekroić na cztery części. Dodać wyciśnięty czosnek, obficie posypać pieprzem i solą, polać oliwą, wymieszać. Kromki chleba podpiekać na grillu lub w piekarniku, aż zaczną się rumienić. Na gorący chleb nakładać nadzienie, dodać świeżą bazylię.
Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy.
Duch Święty oświeca i podnosi, uświęca oraz ożywia człowieka. Budzi w ludziach wszelkiego rodzaju dobre pragnienia i szlachetne tęsknoty, a jedną z nich jest pragnienie nieba. Przywraca też człowiekowi nadzieję.
Kard. Sarah do prezbiterów diecezji włocławskiej: bądźcie ludźmi Boga i ludźmi modlitwy
2024-05-16 19:49
ks. at/KAI
Copyright Niedziela/Wlodzimierz Rędzioch
- Uważnie obserwujmy Kościół, jakim dzisiaj jesteśmy, a stwierdzimy, że on dużo mówi, a mało się modli. Zajmuje się sprawami niebędącymi w jego kompetencji, a zaniedbuje właściwą sobie misję, którą jest głoszenie Jezusowej Ewangelii - mówił kard. Robert Sarach do prezbiterów diecezji włocławskiej, przybyłych 16 maja do sanktuarium św. Józefa w Sieradzu.