1 kg matiasów
2,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
ziele angielskie
liście laurowe
Wykonanie
Z wody, octu, przypraw ugotować zalewę, ostudzić i zalać nią wymoczone i pokrojone w paski śledzie. Odstawić na 12 godzin do lodówki.
Na oleju poddusić 0,5 kg cebuli pokrojonej w talarki lub w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, odrobiną cukru. Dodać koncentrat pomidorowy i ketchup do smaku. Układać warstwami śledzie i cebulę.
Łatwy do przygotowania deser dla dzieci poleca s. Agnes z Przedszkola Publicznego Sióstr Nazaretanek przy ul. Dąbrowskiego w Częstochowie. Siostra prowadzi przedszkolną kuchnię. Jej przepisy na potrawy kulinarne dla dzieci można znaleźć na stronie internetowej przedszkola. Polecamy wszystkim rodzicom.
Bp Mering na Jasnej Górze: granice naszego kraju zagrożone tak samo z zachodu jak i wschodu
2025-07-13 07:14
PAP
zrzut ekranu yt
Bp Wiesław Mering
Granice naszego kraju tak samo z zachodu jak i wschodu są zagrożone - mówił bp Wiesław Mering z Włocławka podczas sobotniej wieczornej Mszy św. dla uczestników pielgrzymki Rodziny Radia Maryja.
Leon XIV: stańmy się znakami Bożej miłości i współczucia w świecie
2025-07-13 10:52
st/KAI
Vatican Media
„Jeśli w głębi naszego życia odkryjemy, że Chrystus, jako miłosierny Samarytanin, nas miłuje i troszczy się o nas, to również my jesteśmy poruszeni do tego, aby miłować w ten sam sposób i staniemy się pełni współczucia jak On. Uzdrowieni i umiłowani przez Chrystusa, staniemy się również znakami Jego miłości i współczucia w świecie” - powiedział papież podczas Mszy św. sprawowanej w parafii św. Tomasza z Villanueva w Castel Gandolfo.