Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Fasolka szparagowa

Niedziela Ogólnopolska 28/2025, str. 62

Adobe Stock

Jest rośliną chętnie uprawianą w przydomowych ogródkach ze względu na walory kulinarne. Właśnie teraz jest czas jej zbiorów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Jej uprawę rozpoczęto już 7 tys. lat temu. To warzywo strączkowe pojawiło się w Europie pod koniec XV wieku dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Największym jej producentem są Chiny, a w Europie – Włochy. Odmiany fasolki szparagowej mogą mieć strąki o kolorze zielonym, żółtym lub fioletowym. Przyjmują wiele różnych kształtów. Fasolka ma wysoką wartość odżywczą i można ją uprawiać prawie w każdych warunkach klimatycznych.

W 100 g fasolki znajduje się jedynie 31 kcal, przez co jest warzywem niskokalorycznym, polecanym osobom na diecie redukcyjnej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warzywo to jest bogate w białko, węglowodany oraz błonnik, zawiera bardzo mało tłuszczu. Fasolka szparagowa stanowi bogate źródło kwasu tłuszczowego linolowego oraz oleinowego. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, C oraz K. Jest źródłem składników mineralnych takich jak: magnez, fosfor, potas, cynk, żelazo oraz selen. Kwas foliowy, podobnie jak żelazo, zapobiega anemii oraz wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia samopoczucie. Zapobiega również wadom cewy nerwowej płodu.

Reklama

Regularne spożywanie fasolki zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu piersi, okrężnicy, prostaty, szyjki macicy, płuc. Działanie przeciwnowotworowe fasolki zawdzięcza się związkom takim jak: chlorofil, luteina, związki fenolowe, saponiny oraz kwas fitynowy. Dzięki wspomnianej wcześniej niskiej zawartości tłuszczu, a także cholesterolu strączki te korzystnie wpływają na pracę serca.

W sezonie fasolka szparagowa jest spożywana w formie gotowanej lub smażonej. Może być wykorzystywana jako składnik sałatek z innymi warzywami i sosem winegret. Poza sezonem spożywana jest w postaci mrożonek. Stanowi cenne źródło białka dla osób na dietach fleksitariańskich, wegetariańskich i wegańskich.

Istnieje jednak kilka przeciwwskazań spożycia tych strączków. Na fasolkę powinny uważać osoby z problemami hormonalnymi. Jej duże spożycie jest niewskazane u osób z niedoczynnością tarczycy. Spowodowane jest to zawartością goitrogenów, które mogą zakłócać pracę tarczycy przez wychwytywanie jodu, co może prowadzić do powstania wola. Przeciwwskazaniem jest również niewydolność nerek – ze względu na zawartość potasu i fosforu. Z tego powodu nie jest wskazana również u osób ze zbyt wysokim stężeniem potasu we krwi, gdyż 100 g ugotowanej fasolki zawiera go aż 211 mg.

Makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami

SKŁADNIKI:
· 150 g fasolki szparagowej
· 70 g makaronu pełnoziarnistego
· 2 pomidory
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 4 ząbki czosnku
· garść świeżej bazylii
· 2 plastry sera feta

PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj wodę. W tej samej wodzie ugotuj makaron al dente. Z fasolki odetnij szypułki i pokrój ją na kawałki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz oliwą i posiekanym czosnkiem. Makaron odcedź i włóż z powrotem do garnka, dodaj fasolkę, pomidory wraz z sokiem i wszystko wymieszaj. Delikatnie podgrzej, żeby wszystkie składniki były ciepłe. Wyłóż do talerzy. W razie konieczności dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posyp bazylią i pokruszoną fetą.
Wartość energetyczna: 566 kcal; białko: 21,9 g; tłuszcz: 21,6 g; węglowodany: 76 g

Podziel się:

Oceń:

2025-07-08 07:36

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Najpierw ty! Jak zatroszczyć się o siebie, by móc troszczyć się o innych

Adobe.Stock

By móc skutecznie troszczyć się o innych, najpierw musisz zatroszczyć się o siebie! Nakładem Wydawnictwa eSPe, pod patronatem "Niedzieli" ukazał się bardzo cenny poradnik.

Więcej ...

Sukces mierzy się ciężką pracą! [Felieton]

2025-09-29 10:39

PAP/EPA/ROLEX DELA PENA

Wśród naszych sportów narodowych można wymienić różne dyscypliny. Mamy w historii “trochę” sukcesów. Gdyby jednak była taka dyscyplina jak “narzekanie”, Polacy byliby w niej bezkonkurencyjni. Pomijam już codzienne rozmowy, ale zwracam uwagę na to, co dzieje się, gdy reprezentanci Polski biorą udział w różnych imprezach sportowych. Granica między chwałą, a hejtem jest bardzo cienka.

Więcej ...

Włochy: wraca święto narodowe w dniu wspomnienia św. Franciszka

2025-09-30 07:52

flickr.com

4 października Asyż ponownie stanie się duchowym sercem Włoch. Tegoroczne obchody ku czci św. Franciszka nabierają szczególnego znaczenia – parlament zatwierdził bowiem ustawę ustanawiającą dzień patrona Italii nowym świętem państwowym.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Kim są najbardziej znani archaniołowie?

Święci i błogosławieni

Kim są najbardziej znani archaniołowie?

Nowenna do św. Franciszka z Asyżu

Wiara

Nowenna do św. Franciszka z Asyżu

Każdy, kto sobie tego życzy, może przyjąć Komunię...

Wiara

Każdy, kto sobie tego życzy, może przyjąć Komunię...

Egzorcyzm papieża Leona XIII.

Wiara

Egzorcyzm papieża Leona XIII. "Święty Michale...

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Kościół

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Nowenna do św. Michała Archanioła

Wiara

Nowenna do św. Michała Archanioła

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Watykan/ Papież Leon XIV wprowadził nowy zwyczaj: wtorki...

Leon XIV

Watykan/ Papież Leon XIV wprowadził nowy zwyczaj: wtorki...

Bóg pomnaża dobro tych, którzy je czynią już teraz

Wiara

Bóg pomnaża dobro tych, którzy je czynią już teraz