Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Moc bladej pietruszki

Niedziela Ogólnopolska 21/2025, str. 62

Adobe Stock

O tym, jak cenna pod względem żywieniowym jest natka pietruszki, można przeczytać w każdym poradniku. Co warto wiedzieć o tej roślinie?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pietruszka korzeniowa jest rośliną 2-letnią należącą do rodziny selerowatych. Choć w naszym kraju pojawiła się dopiero w XVI wieku, jest uprawiana na większości typów gleb występujących w Polsce. Wyróżnia się dwa rodzaje pietruszki – naciową oraz korzeniową. W przypadku tej pierwszej część jadalną stanowią liście pietruszki, powszechnie znane jako natka. Odmiana korzeniowa charakteryzuje się jadalnym korzeniem oraz liśćmi. Z zewnątrz korzenie pietruszki są koloru białego lub żółtawego, w środku natomiast są całe białe. Ze względu na okres zbioru pietruszkę dzieli się na odmianę wczesną, średnio późną oraz późną. Sto gramów pietruszki dostarcza ok. 36 kcal. Jest ona dobrym źródłem witaminy C, a także witamin A, K oraz kwasu foliowego. Zawiera duże ilości potasu oraz żelaza. Spożywając to warzywo, dostarczamy do organizmu również magnez i wapń. W pietruszce, jak w każdym warzywie, znajduje się błonnik pokarmowy. Może się ona okazać pomocna dla osób z zaburzeniami trawiennymi. Zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit oraz dróg moczowych, dzięki czemu minimalizuje wzdęcia oraz bóle brzucha. Wykazuje działanie rozkurczowe, łagodzące bóle menstruacyjne. Przez swoje właściwości moczopędne wpływa z kolei na szybsze usuwanie toksyn z organizmu. Dzięki jej właściwościom antyoksydacyjnym oraz przeciwzapalnym pietruszkę powinny spożywać osoby z dną moczanową oraz zapaleniem nerek lub pęcherza. Pietruszka nie jest jednak dobrym składnikiem diety kobiety ciężarnej, gdyż zawiera związki organiczne, które mogą się przyczyniać do silnych skurczów macicy.

Pietruszkę najczęściej wykorzystuje się w połączeniu z marchewką, selerem oraz porem, co tworzy tzw. włoszczyznę. Na tej bazie przygotowuje się wywary do zup. Warzywo to świetnie sprawdza się także jako składnik surówek, koktajli lub soków. Korzeń pietruszki dodaje się również do twarożków, gulaszy oraz zapiekanek mięsno-warzywnych. W formie surowej sprawdzi się jako przekąska podawana z dipami. Co ciekawe, w kuchni zastosowanie znalazł również aromatyczny olej pietruszkowy – używany do sosów i dressingów.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

2025-05-20 11:15

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Królowa nowalijek

Niedziela Ogólnopolska 25/2020, str. 56

Adobe Stock

Więcej ...

Nie możecie służyć Bogu i Mamonie!

2025-09-16 12:42

Niedziela Ogólnopolska 38/2025, str. 20

S. Amata CSFN

W czytaniu, które pochodzi z Księgi Amosa, prorok nawiązuje do realiów społecznych w jego czasach, czyli w VIII wieku przed Chrystusem. Mimo że upłynęło ponad 2700 lat, nauczanie to wcale nie straciło na aktualności, bo wciąż istnieje bezlitosne wyzyskiwanie biednych przez bogaczy.

Więcej ...

Chełm. Dar serc dla Matki

2025-09-22 06:56

Tadeusz Boniecki

Na zakończenie uroczystości odpustowych w Chełmie bp Józef Wróbel pobłogosławił berło, które przed obrazem Matki Bożej Chełmskiej zawiesił ks. Andrzej Sternik.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna do św. Ojca Pio

Wiara

Nowenna do św. Ojca Pio

Nie możecie służyć Bogu i Mamonie!

Wiara

Nie możecie służyć Bogu i Mamonie!

Pismo Święte podkreśla potrzebę uczciwości

Wiara

Pismo Święte podkreśla potrzebę uczciwości

A jednak małżeństwo górą! Papież mówi „stop”...

Felietony

A jednak małżeństwo górą! Papież mówi „stop”...

Tragedia w USA. Nie żyją polscy żołnierze

Wiadomości

Tragedia w USA. Nie żyją polscy żołnierze

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Uczestnicy popularnego tanecznego programu w żenujący...

Wiadomości

Uczestnicy popularnego tanecznego programu w żenujący...

PILNE! Powtórzył się cud św. Januarego

Wiara

PILNE! Powtórzył się cud św. Januarego

Premier: SOP zneutralizowała drona operującego nad...

Wiadomości

Premier: SOP zneutralizowała drona operującego nad...