Wiosną pojawia się jako jedna z pierwszych. Ma podwójne, pierzaste i ciemnozielone liście, których kolor zależy od jej wieku. Im starszy jest lubczyk, tym ciemniejsze są jego liście. Roślina może osiągać od 50 do 150 cm wysokości. Liście lubczyku mają korzenny i intensywny aromat, jego smak natomiast to umami, czyli połączenie słodkości, słoności, kwaśności oraz gorzkości. Ze względu na walory smakowe to zioło jest określane jako „roślina maggi”. Wykorzystywane jest w kuchni, a także w medycynie ludowej.
Wiosna coraz bliżej. Wciąż jednak śnieg, deszcz, wiatr i wahania temperatur dają się nam we znaki. Jesteśmy
narażeni na przeziębienia i grypę. Dokuczają nam ból gardła, katar i osłabienie. Szczególnie przykre są infekcje
dróg oddechowych. Ich objawem może być uporczywy kaszel z trudną do wykrztuszenia wydzieliną.
Dzisiaj, w szczególności, Kościół modli się o to, aby przywódcy narodów byli wolni od pokusy wykorzystywania bogactwa przeciw człowiekowi - by nie zamieniali go w broń niszczącą narody - wskazał Papież podczas Mszy św. sprawowanej w watykańskim kościele św. Anny. Wobec dramatów przemocy oraz bezwstydnej obojętności, które dotykają narody nie można być biernym - zaznaczył Leon XIV i zachęcił, aby słowem i czynem głosić, że „Jezus jest Zbawicielem świata, Tym, który wyzwala nas od wszelkiego zła”.
Na zakończenie uroczystości odpustowych w Chełmie bp Józef Wróbel pobłogosławił berło, które przed obrazem Matki Bożej Chełmskiej zawiesił ks. Andrzej Sternik.