Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Cykoria. Jakie ma działanie?

Niedziela Ogólnopolska 10/2025, str. 62-64

Adobe Stock

Jest znana i ceniona w krajach zachodniej Europy. W Polsce – wciąż mało popularna.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cykoria to warzywo należące do rodziny astrowatych z rodzaju Cichorium. Pochodzi z rejonów Azji Zachodniej oraz Ameryki Północnej, ale jest uprawiana na całym świecie. Najczęściej można spotkać dwa jej gatunki: cykoria endywia oraz cykoria podróżnik. W Polsce najpopularniejsza jest odmiana podróżnik. Jedna cykoria osiąga wagę ok. 80 g. Taka jej ilość dostarcza 14 kcal. W 95% cykoria składa się z wody, przez co jest warzywem polecanym osobom, które dbają o prawidłową masę ciała. Stanowi źródło głównie kwasu foliowego. Zawiera potas, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B, witaminy C oraz A.

Cykoria ma wiele właściwości prozdrowotnych: działa przeciwzapalnie, uspokajająco, wspiera układ immunologiczny, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, obniża poziom lipidów, chroni przewód pokarmowy. Zarówno jej liście, jak i korzenie oraz nasiona zawierają substancje aktywne, dzięki czemu ekstrakty z cykorii wykazują zdolności zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych. Ponadto cykoria jest źródłem kwasów kawowego oraz cykoriowego, mających zdolność zwalczania wirusów – w badaniach udowodniono, że kwasy te pozytywnie wpływają na niszczenie wirusów typu HSV-1 oraz HBV, odpowiedzialnych za wywoływanie opryszczki oraz zapalenia wątroby typu B.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Korzenie oraz liście cykorii są bogatym źródłem inuliny – naturalnego probiotyku, który wspiera rozwój mikroflory jelitowej. Spożywanie cykorii przynosi korzyści zdrowotne takie jak: regulacja stężenia lipidów we krwi, łagodzenie zaparć, lepsze wchłanianie składników mineralnych. Warzywo to reguluje apetyt przez wpływ na hormony przewodu pokarmowego, hamuje rozwój nowotworów. Pomaga sterować gospodarką węglowodanową. Zawarte w nim kwasy: kawowy i chlorogenowy odpowiadają za prawidłowe utrzymanie poziomu glukozy we krwi, gdyż nasilają jej pobór do mięśni oraz spowalniają produkcję w wątrobie.

Jednym z najbardziej popularnych zastosowań cykorii w kuchni jest „kawa” z cykorii. To napój o gorzkim i lekko słodkim smaku oraz pikantno-pieprzowym i słodko-karmelowym aromacie. Cykoria dodawana jest też do sałatek lub różnych farszów.

Przeciwwskazaniem do spożywania cykorii są stwierdzona alergia – u osoby uczulonej może ona wywołać nawet reakcję anafilaktyczną – oraz choroby jelit.

Podziel się:

Oceń:

2025-03-04 13:58

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z cykorii, fenkułu i sałaty rzymskiej z polędwiczką wieprzową

Więcej ...

PILNE! Powtórzył się cud św. Januarego

2025-09-19 13:21

Chiesa di Napoli / YouTube.com

Archidiecezja Neapolu przekazała, że dziś o godzinie 10:07 w katedrze Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny powtórzył się cud świętego Januarego. Krew męczennika znajdująca się w specjalnym relikwiarzu zmieniła stan skupienia ze stałego w płynny.

Więcej ...

Kup książkę: „To ja, Andrzej Duda”

2025-09-22 12:49

red

Książka podsumowująca jedną z najważniejszych prezydentur w dziejach III RP.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna do św. Ojca Pio

Wiara

Nowenna do św. Ojca Pio

Słowo Twoje jest prawdą

Wiara

Słowo Twoje jest prawdą

Abp Galbas: polityka w sprawie migrantów nie może...

Kościół

Abp Galbas: polityka w sprawie migrantów nie może...

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Tragedia w USA. Nie żyją polscy żołnierze

Wiadomości

Tragedia w USA. Nie żyją polscy żołnierze

Uczestnicy popularnego tanecznego programu w żenujący...

Wiadomości

Uczestnicy popularnego tanecznego programu w żenujący...

A jednak małżeństwo górą! Papież mówi „stop”...

Felietony

A jednak małżeństwo górą! Papież mówi „stop”...

PILNE! Powtórzył się cud św. Januarego

Wiara

PILNE! Powtórzył się cud św. Januarego

Pismo Święte podkreśla potrzebę uczciwości

Wiara

Pismo Święte podkreśla potrzebę uczciwości