Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Niedożywienie w chorobie

Niedziela Ogólnopolska 34/2023, str. 48

Adobe Stock

Prawidłowo zbilansowana dieta stanowi istotny element w leczeniu choroby Parkinsona. Zauważa się, że znaczna część pacjentów z tą chorobą jest niedożywiona. Jak można temu zapobiec?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Częstym problemem u osób z chorobą Parkinsona są zaparcia. Może to wynikać z procesu neurodegeneracji, ale też może być skutkiem niepożądanym działania niektórych leków. Na zaparcia wpływają również brak aktywności fizycznej oraz upośledzenie motoryki chorego. Problem zaparć dotyka ok. 85% chorych. Wywołują one dyskomfort i spadek apetytu.

Dysfagia

Kolejnym problemem, który może wpływać na niedożywienie, jest dysfagia. Charakteryzuje się ona występowaniem objawów zaburzeń fazy ustnej, gardłowej oraz przełykowej. W pierwszej fazie występują charakterystyczne ruchy języka broniącego się przed odruchem połykania, dzielenia pokarmu na wiele połknięć czy też przetrzymywanie pokarmu w ustach. W fazie gardłowej wyróżnia się zaleganie w dołkach nagłośniowych, osłabienie czucia w okolicach gardła. W ostatniej fazie występują zmniejszona ruchomość przełyku lub jego skurcze.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zalecenia żywieniowe

Aby nie dopuścić do niedożywienia w chorobach neurologicznych, w tym w chorobie Parkinsona, należy spożywać nie mniej niż 2200 kcal dziennie. W początkowym okresie choroby zaleca się dietę podstawową. Zawiera ona: pieczywo mieszane, mąki, kasze, makarony, produkty mleczne, jaja, chude mięso, ziemniaki, owoce i warzywa oraz rośliny strączkowe. Wartość energetyczna powinna osiągać 25-30 kcal na każdy kilogram należnej masy ciała. Białko powinno oscylować w granicach 0,8 g na kilogram masy ciała. Tłuszcze to ok. 20-35% kaloryczności dziennej, czyli 48-85 gramów.

W przypadku występowania dyskinez ruchowych (nieskoordynowanych ruchów) wartość energetyczną należy zwiększyć. U pacjentów z niedowagą należy zastosować większą zawartość węglowodanów złożonych (produkty pełnoziarniste: żytnie pieczywo, płatki owsiane, otręby, ryż brązowy, grube kasze, makaron razowy) i warzyw (groch, fasola, bób, soja, soczewica) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (łosoś, tuńczyk, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich, orzechy, pestki, nasiona, awokado, oliwki).

Reklama

U pacjentów w zaawansowanym stadium choroby, którzy przyjmują preparaty lewodopy, zalecane jest ograniczenie podaży białka nawet do 10% w ciągu dnia. Wyjątkiem jest posiłek wieczorny, który powinien uzupełnić rekomendowaną ilość białka. Zwiększona podaż białka w godzinach wieczornych przyczynia się do lepszego działania lewodopy.

Zaparciom można zapobiegać przez zwiększenie zawartości błonnika pokarmowego. Do produktów bogatych w błonnik należą: gruboziarniste produkty zbożowe, warzywa w postaci surówek, owoce czy otręby. Ograniczyć natomiast należy spożycie produktów, które zmniejszają perystaltykę jelit, a są to: banany, ryż biały, mąka ziemniaczana.

U osób z zaburzeniami połykania stosuje się dietę o zmienionej konsystencji – dietę o konsystencji papkowatej.

Podziel się:

Oceń:

2023-08-14 14:22

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Kwasy omega-3 a zdrowie

Niedziela Ogólnopolska 3/2024, str. 62

Adobe Stock

Każdy z nas chciałby mieć doskonałą pamięć, zdrowe jelita, mocne serce i mało stresu. Niestety, nasza dieta często nie dostarcza organizmowi odpowiednich substancji. Co powinniśmy jeść, by cieszyć się lepszym zdrowiem?

Więcej ...

Matka niewidomych i widzących

AFSK

„Myślę, że m. Czacka na pewno mogłaby być patronką osób z problemami wzroku, doświadczonych dramatem cierpienia, ale być może także wszystkich, którzy mają problemy z zobaczeniem tego, co najważniejsze, poszukujących prawdy, poszukujących Boga, tych, których dusza potrzebuje światła, chociaż oczy widzą” – powiedziała tygodnikowi Echo Katolickie s. Alberta Chorążyczewska ze Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Służebnic Krzyża, współautorka Positio w procesie beatyfikacyjnym m. Elżbiety Róży Czackiej

Więcej ...

Potrzebujemy światła i odwagi Ducha Świętego

2024-05-19 16:47
Podpisanie dekretu otwierającego II Synod Archidiecezji Wrocławskiej.

Tomasz Lewandowski

Podpisanie dekretu otwierającego II Synod Archidiecezji Wrocławskiej.

Po podpisaniu przez abp. Józefa Kupnego, metropolity wrocławskiego, dokumentów rozpoczynających II Synod Archidiecezji Wrocławskiej rozpoczęła się Eucharystia.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Bp Andrzej Przybylski: jeśli chcemy mieć pełnie życia,...

Wiara

Bp Andrzej Przybylski: jeśli chcemy mieć pełnie życia,...

Moc Ducha w Kościele

Wiara

Moc Ducha w Kościele

Kiedy żyjemy według Ducha Świętego, Bóg jest...

Wiara

Kiedy żyjemy według Ducha Świętego, Bóg jest...

#PodcastUmajony (odcinek 19.): Strzelaj. Nie spudłujesz

Wiara

#PodcastUmajony (odcinek 19.): Strzelaj. Nie spudłujesz

Nowenna do Ducha Świętego

Wiara

Nowenna do Ducha Świętego

10 mało znanych faktów o objawieniach w Fatimie

Wiara

10 mało znanych faktów o objawieniach w Fatimie

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Wiara

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Hiobowe wieści dla katechetów

Wiadomości

Hiobowe wieści dla katechetów

Litania nie tylko na maj

Wiara

Litania nie tylko na maj