Składniki: 1,5 kg małych buraków
duża wiązka zielonego kopru
zalewa: 1 l wody
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru
Wykonanie: Buraki umyć i ugotować. Wystudzić i zdjąć łupiny. Z podanych wyżej składników ugotować zalewę. Słoiki umyć i wyparzyć. Na spodzie każdego słoika układać najpierw gałązki kopru, a następnie buraki. Zalać gorącą zalewą. Słoiki zamknąć i pasteryzować ok. 20 min.
Zastęp „Dzik” z 7. Drużyny Wrocławskiej Skautów Europy wraz z bp. Markiem Mendykiem i ks. Kamilem Osieckim podczas obozu letniego.
Trwa wakacyjna przygoda Skautów Europy, którzy przeżywają letni obóz w duchu przygody, wspólnoty i modlitwy. Chłopcy związani z drużyną działającą przy parafii św. Wojciecha w Wałbrzychu, pod opieką ks. Kamila Osieckiego – wikariusza tej parafii – spędzają czas z dala od zgiełku codzienności, w lesie, przy ognisku, w rytmie służby i braterstwa.