Nie masz pomysłu na przyjęcie lub elegancką kolację? – proponujemy rybę w sosie brzoskwiniowym. Danie nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze ładnie wygląda. Przepis pochodzi od s. Teresy Labudy.
Filety umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, przyprawić solą, pieprzem (czarnym lub cytrynowym), pokroić na nieduże kawałki. Obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Ułożyć na głębszym półmisku. Przygotować zalewę. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Dodać pokrojone brzoskwinie i syrop z puszki, ½ szklanki wody i wyjętą z zalewy, pokrojoną paprykę oraz ketchup. Wszystko zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zalewę przestudzić i polać nią rybę.
Z okazji Święta Niepodległości wraca w Polsce tradycja podawania podczas rodzinnych spotkań czy biesiad patriotycznych gęsiny. Do rozpropagowania tego zwyczaju przyczyniła się akcja ruchu Slow Food - Gęsina na św. Marcina. Przepis poleca propagator slow foodów Wojciech Modest Amaro.
W historii św. Małgorzaty występuje wiele elementów z baśni lub fabularnego filmu. Piękna dziewczyna, książęcy zamek, macocha, które nie toleruje przybranej córki, kochanek, który umiera w tajemniczy sposób, a na końcu oczywiście szczęśliwe zakończenie- nawrócenie, które doprowadzi Ją do świętości.
“Tydzień Laudato si’” to inicjatywa watykańskiej Dykasterii ds. Integralnego Rozwoju Człowieka, upamiętniająca opublikowanie encykliki Laudato si' Papieża Franciszka, a przede wszystkim - zaproszenie do wcielania jej przesłania w życie. Obchodzony w tym roku w dniach 19-26 maja pod hasłem “Ziarna nadziei” przypomina nam, że choć czasy, w których żyjemy naznaczone są głębokimi kryzysami, to jako chrześcijanie - pozostajemy ludźmi nadziei, co więcej możemy naszymi postawami i gestami tę nadzieję kultywować i dawać ją innym.