Wyborny indyk w galarecie to doskonała alternatywa dla sklepowych wędlin np. na uroczyste przyjęcie lub elegancką kolację. Delikatny smak mięsa znakomicie podkreślają owoce.
Filet opłukać, natrzeć solą i pieprzem, obłożyć kawałkami masła. Piec w piekarniku w temp. 180°C ok. 1 godz. Ostudzić. Pokroić na grube plastry. Ułożyć na półmisku. Obłożyć kawałkami brzoskwiń i pozostałymi owocami. Do żelatyny dodać 1 szklanki wody, a kiedy napęcznieje, rozpuścić ją w brzoskwiniowej zalewie. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Wystudzić. Tężejącą galaretką zalać mięso i owoce.
Od czterech lat w Polsce z okazji Święta Niepodległości wraca tradycja podawania na stoły gęsiny podczas rodzinnych spotkań czy biesiad patriotycznych. Do rozpropagowania tego zwyczaju przyczyniła się akcja ruchu Slow Food Gęsina na Świętego Marcina. Mięso gęsi nie jest tłuste, ma niezaprzeczalne walory smakowe i zdrowotne, choć, niestety, nie jest tanie
Prymas Polski: gdy czynisz znak krzyża, głosisz miłość Boga
2024-05-05 16:06
bgk/KAI
flickr.com/episkopatnews
Abp Wojciech Polak
„Gdy z wiarą patrzysz na krzyż, gdy czynisz znak krzyża na sobie, gdy znakiem krzyża błogosławisz drugich, głosisz miłość Boga potężniejszą niż grzech, potężniejszą niż śmierć. Miłość, która zwycięża obojętność i nienawiść, która niesie przebaczenie i pojednanie, która przygarnia i jednoczy” - mówił w niedzielę w Pakości Prymas Polski abp Wojciech Polak.
Suma odpustowa ku czci Matki Bożej Łaskawej Patronki i Opiekunki Małżeństwa i Rodzin.
W kościele św. Karola Boromeusza przeżywano odpust ku czci Matki Bożej Łaskawej Patronki i Opiekunki Małżeństwa i Rodzin. Tym samym rozpoczęło się przygotowanie do jubileuszu 30. rocznicy koronacji Cudownego Obrazu Matki Bożej Łaskawej.