W okresie Wielkiego Postu proponujemy sięgnięcie po produkty i dania, które w ciągu roku rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda, bo mają o wiele więcej wartości odżywczych niż inne produkty. Wykorzystana w kotletach kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawiera dużo białka bogatego w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza. Ma sporo kwasu foliowego, magnezu, cynku, manganu, potasu, fosforu.
Pieczarki umyć, obrać, drobno pokroić. Podobnie pokroić cebulę, zrumienić razem na oliwie, wystudzić. Ser i kaszę zemleć. Do masy wbić jajka, dodać pieczarki z cebulą, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, wymieszać. Z masy uformować owalne kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Na Jasnej Górze, zgodnie ze zwyczajem, w wigilię uroczystości Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski, odbywają się obrady Rady Stałej Konferencji Episkopatu. Podjęte zostały bieżące sprawy Kościoła w Polsce, wśród tematów: lekcje religii w szkołach, standardy ochrony małoletnich oraz inicjatywy związane z jubileuszami kościelnymi 2025 i 2033 roku. Zostaną też poruszone aktualne zagadnienia życia wiernych Kościoła w Polsce i misji duszpasterskiej.
Kiedy myślimy o Królowej, to raczej przychodzi nam na myśl zmarła niedawno królowa Elżbieta, ewentualnie królowa Belgii, Hiszpanii, Szwecji, może jeszcze Norwegii. Tylko wprawnie śledzący politykę światową potrafią wymienić więcej państw, które są monarchiami. Aż trudno uwierzyć, że Kościół zaprasza nas, byśmy 3 maja świętowali Uroczystość Królowej Polski.