Reklama

Niedziela Wrocławska

Co Wam smakowało? Wszystko!

Marzena Cyfert

VI Wojewódzki Konkurs na Potrawę Kresową odbył się 18 września w Kruszynie. Degustacja kresowych dań, spotkanie biesiadne przy dźwiękach muzyki kresowej, poczęstunek zorganizowany przez mieszkańców Kruszyny to główne punkty spotkania w sobotnie popołudnie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Spotkanie rozpoczęło się od prezentacji 23 konkursowych potraw w kilku kategoriach. Oceniło je profesjonalne jury, składające się z dwóch komisji konkursowych. W tym czasie można było spróbować specjałów przygotowanych przez panie i panów z Kruszyny - bigosu, kiełbasek, chleba ze smalcem. Po ocenie jury zebrani mogli również spróbować potraw konkursowych. Uwagę zwracał nie tylko smak, ale również piękny i oryginalny sposób podania każdej potrawy.  

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Głównym organizatorem tegorocznego konkursu była parafia Najświętszej Maryi Panny Różańcowej w Kruszynie z proboszczem ks. Tomaszem Gospodarykiem. W organizacji wspierała Gminna Biblioteka Publiczna w Skarbimierzu, Sołtys i Rada Sołecka Kruszyny oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Patronem honorowym wydarzenia byli marszałek województwa opolskiego Andrzej Buła i wójt gminy Skarbimierz Andrzej Pulit.

Spotkanie poprowadzili: Renata Wojas z Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie i Andrzej Sowa, dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Skarbimierzu.

– W tym roku ks. Tomasz Gospodaryk wziął na siebie główną organizację konkursu. Zorganizował dotacje i udało się to zrobić. Ksiądz proboszcz oprócz zadań stricte religijnych pełni bowiem również zadania integracji społecznej w grupie wiernych i pomaga w kultywowaniu tradycji – mówi dyrektor Andrzej Sowa i wskazuje na początki konkursu: – Wymyślamy różne formy spędzania wolnego czasu, rozmawiając z ludźmi. Pytamy, co by chcieli robić. Któregoś roku wpadliśmy na pomysł, by zrobić konkurs żywnościowy. Było to ok. 10 lat temu, bo konkurs na początku był tylko nasz a obecnie mamy już 6. edycję o randze wojewódzkiej. Na początku jednak zorganizowaliśmy go tylko w gminie. Było ok. 4-5 potraw przygotowanych przez panie ze Skarbimierza i Pawłowa a ksiądz dziekan był głównym jurorem. Zorganizowaliśmy to wszystko w jednej małej sali. Później okazało się, że trzeba przejść do większej sali, ponieważ konkurs spotkał się z dużym odzewem w samej gminie. Już na drugiej edycji było 12 potraw, a później 15. I wtedy zrodził się pomysł, by wraz z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego zorganizować konkurs wojewódzki. Ośrodek występował o dotacje do marszałka i udało się rozkręcić zmagania konkursowe na całe województwo. Prawdopodobnie obecnie mielibyśmy i ok. 50 zgłoszeń i moglibyśmy to zrobić w większych salach, ale organizacyjnie przy ocenie tylu smaków byłoby to trudne do wykonania. Przy kosztowaniu trzeba bowiem wysublimować smaki, a potrawy często są bliźniaczo podobne – mówi Andrzej Sowa.

Reklama

Wielu mieszkańców Kruszyny pochodzi zza Buga, tam mają swoje korzenie. Dlatego tradycje kresowe są wśród nich bardzo silne i są pieczołowicie kultywowane. Symbolem kresowym jest zespół „Kresowianki”. Związana z nim od początku p. Maria Michalska przywitała zebranych śpiewem pieśni kresowych. Przez cały czas imprezie towarzyszyła muzyka kresowa w wykonaniu brzeskiej kapeli podwórkowej Baniaki.

– Charakterystyczną rzeczą jest także to, że panie z Kruszyny uważają, że nie można doprowadzić do sytuacji, żeby ktoś wyszedł stąd głodny. Był czas, że robiły 3 tys. pierogów. Siedziały cały tydzień i kleiły te pierogi. A taka praca to też integracja społeczna. Nasz Pani Sołtys ma taką grupę aktywu społecznego, są panie z Rady Sołeckiej, które bardzo się w takie przedsięwzięcia angażują – podkreśla dyrektor biblioteki.

Reklama

– Do konkursu może się zgłosić każdy. Panie reprezentują albo Koła Gospodyń Wiejskich, albo miejscowości, albo same siebie. Staramy się natomiast pilnować terminu zgłoszeń i tego, by nie przekroczyć puli dwudziestu kilku potraw. W tym roku mamy też trudny czas z powodu pandemii. Wiele naszych imprez odbywa się w reżimie sanitarnym. Dotychczas mieliśmy tutaj ok. 120 imprez rocznie. W tym roku było ich znacznie mniej i nie na taką skalę. Również ten konkurs zgromadził mniej uczestników – podkreśla Andrzej Sowa.

W tegorocznym konkursie udział wzięły Koła Gospodyń Wiejskich, sołectwa, grupy reprezentujące miejscowości, osoby indywidualne a także Klub Seniora Skarbimierz-Osiedle. Reprezentowali oni miejscowości całego województwa, m.in. Stolec, Chróścinę, Kruszynę, Łosiów, Hajduki Nyskie, Skarbimierz. Różnorodność przedstawionych potraw sprawiła, że jury nie miało łatwego zadania. Jak mówi Renata Wojas: – Gdy padło pytanie na początku obrad: co Wam smakowało? Odpowiedź była jednomyślna: Wszystko!

– Mamy tutaj dobre miejsce w Kruszynie i Skarbimierzu. Jest dużo ludzi z Kresów a Kresowiacy mają swoje smaki. Myślę, że będziemy ten konkurs kontynuować – mówił wójt gminy Skarbimierz Andrzej Pulit i dodał: – Gratulacje dla Pani Sołtys, że ta impreza się tutaj odbywa, że jest to tak przygotowywane. Zapraszam za rok. Gmina górą, Sołectwo Kruszyna górą!

A oto wyniki VI konkursu na potrawę kresową

Komisja konkursowa w składzie: przewodniczący Kamil Klekowski, szef kuchni w „Edukacja od Kuchni-Akademia Kulinarna Ad Gustum”; ks. Tomasz Gospodaryk, proboszcz parafii Najświętszej Maryi Panny Różańcowej w Kruszynie; Arkadiusz Głąb, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego; Małgorzata Dziura z Gminnej Biblioteki Publicznej w Skarbimierzu oraz Renata Wojas z Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie przyznała nagrody:

Reklama

w kategorii: desery

wyróżnienie dla Anny Wiland za słodką jagłę;

nagrodę za udział otrzymały grzybki i ciasteczka miodowe Koła Gospodyń w Stolcu.

w kategorii: potrawy bezmięsne

pierwsze miejsce zdobyła Teresa Kamieniecka-Hreszaniuk  za kulebiak z kaszą gryczaną i twarogiem;

drugie miejsce zdobyło Sołectwo Łosiów za wileński placek ziemniaczany z kiszoną kapustą;

trzecie miejsce – KGW Tradycja za knedle ziemniaczane z białym serem;

wyróżnienie otrzymały: Koło Gospodyń Wiejskich Różynianki za pierogi z kaszą gryczaną i białym serem oraz Klub Seniora Skarbimierz Osiedle za roladę ziemniaczaną z jajkiem i sosem

w kategorii: potrawy mięsne

pierwsze miejsce zdobyła Maria Michalska ze Skarbimierza Osiedla za pierogi z farszem z płucek;

drugie miejsce - Sylwia Maur za babkę ziemniaczaną ze skwarkami

trzecie miejsce KGW w Chróścinie za kaszę gryczaną z sercem na talerzu

W tym roku wyjątkowo druga komisja przyznała dwie nagrody – jedną Grand Prix i jedną specjalną ze wszystkich 23 produktów. W skład drugiej komisji weszli zaproszeni goście i sponsorzy: Andrzej Pulit, wójt Gminy Skarbimierz; Krystyna Preś, prezes Spółdzielni „Samopomoc Chłopska”; Jacek Kaczmarek, prezes Brzeskiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego; Justyna Świerczek, dyrektor Przedszkola Poziomka w Skarbimierzu; Tomasz Musielak, zastępca dyrektora Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie oraz Masahiko Takei, prezes Mitsui High Tec w Skarbimierzu.

Nagrody przyznane przez tę komisję otrzymali:

Koło Gospodyń Wiejskich w Hajdukach Nyskich za zapiekane hajduckie gołąbki,

Teresa Kamieniecka-Hryszaniuk za kulebiak z kaszą gryczaną i twarogiem.

Podziel się:

Oceń:

+3 0
2021-09-19 14:08

Wybrane dla Ciebie

Była aktorką porno - teraz robi różańce!

2024-04-22 14:36

Adobe Stock

Była aktorka porno Bree Solstad została przyjęta do Kościoła katolickiego w Wielkanoc. Znana w mediach społecznościowych jako "Miss B", od początku roku publikuje na platformie X posty o swoim wstąpieniu do Kościoła katolickiego jako "Miss B Converted".

Więcej ...

Pierwsza błogosławiona z Facebooka? Od 10 maja Helena Kmieć służebnicą Bożą

2024-04-22 14:01
Helena Kmieć

Fundacja im. Heleny Kmieć

Helena Kmieć

Dziś miałaby 33 lata - wiek chrystusowy. Teraz, siedem lat po tragicznej śmierci, jest kandydatką na ołtarze. Helena Kmieć, misjonarka świecka archidiecezji krakowskiej, będzie od 10 maja nosić tytuł służebnicy Bożej. Tego dnia ruszy bowiem jej proces beatyfikacyjny.

Więcej ...

Bp Bronakowski o zakazie sprzedaży alkoholu na stacjach paliw: to ochrona młodego pokolenia Polaków

2024-04-23 13:30
Alkoholik włącza mechanizmy obronne, nie dostrzegając problemu

Karol Porwich/Niedziela

Alkoholik włącza mechanizmy obronne, nie dostrzegając problemu

- Niwelowanie zagrożeń związanych z promocją i dostępnością alkoholu to przede wszystkim ochrona młodego pokolenia Polaków - zaznaczył bp Tadeusz Bronakowski w komentarzu dla Katolickiej Agencji Informacyjnej. Przewodniczący Zespołu KEP ds. Apostolstwa Trzeźwości i Osób Uzależnionych wyraził tę opinię w odpowiedzi na propozycję wprowadzenia w Polsce zakazu sprzedaży alkoholu na stacjach paliw. Obecnie Ministerstwo Zdrowia pracuje nad rozwiązaniami, które mają doprowadzić do zmniejszenia dostępności alkoholu.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Pierwsza błogosławiona z Facebooka? Od 10 maja Helena...

Kościół

Pierwsza błogosławiona z Facebooka? Od 10 maja Helena...

Maryjo ratuj! Ogólnopolskie spotkanie Wojowników Maryi w...

Kościół

Maryjo ratuj! Ogólnopolskie spotkanie Wojowników Maryi w...

Sosnowiec: bp Artur Ważny – nowym biskupem sosnowieckim

Kościół

Sosnowiec: bp Artur Ważny – nowym biskupem sosnowieckim

Dziś w Ewangelii przedziwny wybór Boga i tajemnica

Wiara

Dziś w Ewangelii przedziwny wybór Boga i tajemnica

Krewna św. Maksymiliana Kolbego: w moim życiu dzieją...

Wiara

Krewna św. Maksymiliana Kolbego: w moim życiu dzieją...

Ilu jest katolików w Polsce? – analiza danych ze spisu...

Wiara

Ilu jest katolików w Polsce? – analiza danych ze spisu...

Kustosz sanktuarium św. Andrzeja Boboli: ten męczennik...

Wiara

Kustosz sanktuarium św. Andrzeja Boboli: ten męczennik...

Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec

Kościół

Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec

Oświadczenie ws. beatyfikacji Heleny Kmieć

Kościół

Oświadczenie ws. beatyfikacji Heleny Kmieć