SKŁADNIKI: • kilka kromek chałki
• 2 jajka
• 1 szklanki mleka
• sól
• masło lub inny tłuszcz do smażenia
• dowolny dżem
WYKONANIE: Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem, dodać sól. Każdy kawałek chałki maczać w masie jajowej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać posmarowane dżemem.
Mąkę przesiać. Miód podgrzać. W mące zrobić wgłębienie, wlać miód, dodać przyprawę, wlać rozpuszczony w łyżce wody amoniak, wbić jajka, dodać cukier puder, rozpuszczone masło i wyrobić dokładnie ciasto. Gdyby było zbyt suche, dodać śmietanę, aby miało konsystencję ciasta makaronowego.
Jasna Góra: Wystawa unikatowych pamiątek związanych z bitwami pod Mokrą i o Monte Cassino
2024-04-19 18:33
BP @JasnaGóraNews/KAI
BPJG
Unikatowe dokumenty jak np. listy oficera 12 Pułku Ułanów Podolskich z Kozielska czy oryginalną kurtkę mundurową typu battle-dress z kampanii włoskiej, a także prezentowane po raz pierwszy, pochodzące z jasnogórskich zbiorów, szczątki bombowca Vickers Wellington Dywizjonu 305 można zobaczyć na wystawie „Od Mokrej do Monte Cassino - szlakiem 12 Pułku Ułanów Podolskich”. Na wernisażu obecny był syn rotmistrza Antoniego Kropielnickiego uczestnika bitwy pod Mokrą. Ekspozycja znajduje się w pawilonie wystaw czasowych w Bastionie św. Rocha na Jasnej Górze.